Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 03. 07:45, csütörtök | Belföld
Forrás: ELTE

A gazdag országokban nagyobb a pesszimizmus

A gazdag országokban nagyobb a pesszimizmus

A BBC World Service megrendelésére készített kutatás szerint a gazdasági válságot alapvetően máshogy látják a világ különböző pontjain.

A 25 országra kiterjedt felmérés szerint a fejlett világ fogyasztói borúlátóak, miközben a fejlődő államok polgárai bizakodásuknak adtak hangot. A kutatást a Globescan végezte, több mint 25.000 ember megkérdezésével. A kutatás eredménye a gazdasági válságból való kilábalás különböző képességét és eltérő ütemét tükrözi.

Különösen Japán, Nagy-Britannia és Franciaország lakóira jellemző a csüggedés, mindhárom országban tíz százalék alatt maradt azok aránya, akik "jó időket" várnak a következő évekre. Kifejezetten rossz dolgokra számít ugyanakkor a megkérdezettek több mint fele e három országban. A pesszimisták minden jómódú országban többen voltak, mint a derűlátóak, ám ennél kisebb volt az átlagos eltérés a két tábor népessége között.

A mintázat alól Németország jelent fontos kivételt. Itt a megkérdezettek 36 százaléka jó vagy "inkább jó" idők beköszöntében bízik, és ennél kevesebben várnak további visszaesést. Ugyanakkor, Németországban a legnagyobb tábort azok alkotják, akik vegyesen várnak jó és rossz fejleményeket.

A fejlődő világban szinte minden országban a bizakodók tábora került többségbe. Nigériában az optimisták aránya a 70 százalékot is meghaladta, de Kenyában és Egyiptomban is zömében kedvezőek a várakozások. Oroszországban, Chilében és Ecuadorban az optimisták csak kevéssel vezetnek a borúlátóak előtt. Az egyetlen kivételt e csoportban Pakisztán hozta, ahol a pesszimista véleményből volt több.

Az attitűdök különbsége nagyjából pontosan tükrözi, hogy adott országoknak hogyan sikerült eddig átvészelniük a gazdasági válságot: erős növekedéssel a fejlődő államokban és visszaeséssel a gazdag világban. Az eredmények egybecsengenek a gazdasági elemzők várakozásaival is az adott országok lehetőségeit tekintve. A mintavétel idén július és szeptember között történt, és azóta az euró-zóna országaiban még tovább is fokozódott a bizonytalanság - emlékeztet a BBC News.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket