Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2024. Február 15. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A kormány szerint neki a magyar munkaerő az első

A kormány szerint neki a magyar munkaerő az első

NGM: a magyar munkaerő az első, a kormány minden magyar munkavállaló állását megvédi.

A kormány megvédi a családokat és a munkahelyeket, ezért a jogszabályok értelmében külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

A sajtóban megjelent hírekre reagálva az NGM a Nógrád Vármegyei Kormányhivatallal közösen azonnali foglalkoztatásfelügyeleti vizsgálatot indított a Bumchun Precision Hungary Kft.-nél januárban. Az első helyszíni ellenőrzés alapján megállapítható, hogy kisebb munkaügyi jogsértések, szabálytalanságok előfordultak a vállalkozásnál és a munkaerő-kölcsönzők által foglalkoztatott külsős alkalmazottaik foglalkoztatásánál. Magyar munkaerő külföldiekkel történő kiváltása a jelenlegi jogszabályok szerint nem nyert egyértelműen bizonyítást - írták.

A közlemény szerint a tárca korábban nyomatékosan felhívta közel 30 munkaerő-kölcsönző cég figyelmét is arra, hogy csak és kizárólag akkor érkezhetnek külföldi munkavállalók, ha magyar munkaerő már nem áll rendelkezésre. A munkaerő kölcsönzésével foglalkozó cégeknek ekként kell alakítaniuk tevékenységüket a hétköznapokban, hozzájárulva a magyar munkaerő előtérbe helyezéséhez.

Hozzátették, hogy a magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el. Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. A kidolgozás és elfogadás alatt álló új idegenrendészeti törvény végrehajtásához kapcsolódó jogszabályok ugyanakkor a hasonló helyzeteket a jövőben szigorúan büntetni fogják. A lehető legszigorúbb szabályozásra van szükség ahhoz, hogy a magyar munkaerő lecserélésének lehetősége még csak fel se merülhessen.

A tények teljes körű feltárásához szükséges vizsgálatok a következő hetekben tovább folytatódnak a salgótarjáni cégnél, amennyiben pedig máshol hasonló esetek merülnének fel, azok is azonnali vizsgálatot vonnak maguk után - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket