Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Április 17. 14:37, szerda | Belföld
Forrás: InfoVáros

Egy lakótelep is lehet fenntartható

Egy lakótelep is lehet fenntartható

A fenntarthatóság egy igen tág fogalom, melynek jegyében létre lehet hozni olyan lakótelepeket is, ahol sikeresen felvehető a harc az elszegényedés ellen, megvalósítható a társadalmi kohézió, és mindeközben élhetőbb, zöldebb környezetet hozunk létre. Az URBACT Program keretében az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló RE-Block projekt bemutatkozó sajtótájékoztatóját 2013. április 12-én, Budapesten, a Zara Hotel Continentalban tartották.

A lakótelep nem csak az Európai Unió egykori szocialista országaira jellemző építészeti és társadalmi megoldás volt. A városi környezetben a lakhatás ilyen módon történő módja Spanyolországtól Németországon át egészen Svédországig gyakorta alkalmazott forma volt korábban és talán még ma is az. A „sok embert viszonylag kis területen elhelyezni” metódus azonban számos problémát hordozott magában, olyanokat, amelyek megoldása napjainkban egyre égetőbb. A RE-BLOCK projekt keretein belül egyik megvalósítandó legfőbb cél éppen az előbbiekre szeretne választ adni, és olyan fenntartható lakótelepeket létrehozni, ahol sikeresen lehet felvenni a harcot az elszegényedés ellen, meg lehet valósítani a társadalmi kohéziót, és mindezt úgy, hogy élhetőbb, zöldebb környezetet hozunk létre. Az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló projektben tíz város/városrész vesz részt, amelyben a XVIII. kerületi önkormányzat ezúttal is a vezető partner.

A teljes uniós támogatás 699.790 euró, ebből a XVIII. kerületi önkormányzat: 160.340 euró összegből gazdálkodik.

Az önkormányzat feladata

A városi környezet életminőségének javítása egész Európán belül kiemelt feladata a városvezetésnek. A kerületben ciklusokon átívelő probléma volt a lakótelepek, különösen a Havanna lakótelep felzárkóztatása. A RE-Block projekt keretében végre körvonalazódhat az a megoldás, mellyel jövőképet lehet adni az ilyen városrészeknek és az itt élő embereknek - nyilatkozta Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának polgármestere. A cél az, hogy olyan, a gyakorlatban is megvalósítható innovatív és a közösség részvételére épülő megoldásokat dolgozzanak ki, amelyekben az állam és a magánszféra együtt tud résztvenni.

A lakótelepi és szociális – sokszor ez a két fogalom együtt jár - lakásokra Európa szerte jellemző, hogy elhasználódott kül- és belterekkel és elavult berendezésekkel rendelkeznek (víz, fűtés és légkondicionálás). Az új tagállamokra mindez még inkább jellemző, a szakértői becslések szerint itt a népesség 40 (!) százaléka olyan lakótelepi lakásokban él, amelyek még a rendszerváltás előtti időszakban épültek. Ezeket az ingatlanokat ráadásul többnyire alacsony jövedelmű családok lakják, akiknek a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válság okán nincs is lehetőségük elhagyni ezt a környezetet. A helyi önkormányzatok és várostervezés számára ezért mostanra elsőrendű feladattá vált, hogy „túlélési” és hosszú távú stratégiákat dolgozzanak ki a felmerülő szociális és infrastrukturális problémák kezelésére.

Havanna

A XVIII. kerület 100 ezer fős lakosából 17 ezer a Havannán él, ezek a lakosok általában alacsony jövedelemmel és társadalmi státusszal rendelkeznek, és bár a Havanna integrált szociális város rehabilitációja már 2007-ben elkezdődött a KMOP támogatási keretei között, további lényeges kihívások állnak a városvezetés előtt – emelte ki Ughy Attila. Az önkormányzat tulajdonában csupán kisszámú ingatlan van, így a rehabilitáció sikeres kivitelezésének érdekben a magán és önkormányzati összefogásra, valamint pénzügyi befektetésre van szükség. A helyi lakosok érdekeltté tétele szintén kulcsfontosságú a fenntartható rehabilitáció sikeres magvalósítása érdekében, így az ezekhez szükséges eszközöket is meg kell találni. Olyan rehabilitációt kell megvalósítani, amely figyelembe veszi az európai tendenciákat és épít a legsikeresebb európai példákra, mint például az amszterdami Bijlmeermer lakótelep rehabilitációja, ahol a város kombinálja az integrált megközelítést, a pénzügyi támogatást és a lakosok bevonását.

A feladat rövid távon a legsürgetőbb helyi problémák orvoslása testre szabott városrehabilitációs eszközök segítségével, de a valódi megoldást olyan keretrendszer kialakítása jelentheti - a már említett köz-és magánszféra közötti partnerségre támaszkodva, alulról építkezve a társadalom tagjainak bevonásával - amelyek a városrehabilitációs beavatkozások anyagi előfeltételeit is megteremthetik. Az elkövetkező uniós pénzügyi ciklusban ugyanis várhatóan újabb európai uniós támogatások hívhatóak le a szociális lakások és olyan lakóterületek rehabilitációjára, amelyeket a várostól való leszakadás veszélye érint.

A RE-Block projekt teljes partnersége:

  • Budapest XVIII. Kerület Önkormányzata (Magyarország)
  • Gelsenkirchen (Németország)
  • Malaga (Spanyolország)
  • Kelet-Makedónia és Thrákia (Görögország)
  • Iasi (Románia)
  • Salford (Egyesült Királyság)
  • Magdeburg Németország)
  • Vilnius (Litvánia)
  • Södertalje (Svédország)
  • Róma (Olaszország)

A projekt hivatalos honlapja:

http://urbact.eu/en/projects/disadvantaged-neighbourhoods/re-block/homepage/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket