Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Február 07. 16:46, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Energiaügyi Minisztérium: Magyarország a második Európában egy fontos zöldenergia mutatóban

Energiaügyi Minisztérium: Magyarország a második Európában egy fontos zöldenergia mutatóban

Egy szerdán közzétett elemzés szerint Görögország (18,83 százalék) után 18,16 százalékkal Magyarországon a második legnagyobb a napenergia aránya az áramtermelésben.

"A tavalyi bővülés mértékében is csak a görögök büszkélkedhetnek a miénknél kedvezőbb adattal, a magyar mutató közel kétszerese a 9,1 százalékos uniós átlagnak " - közölte szerdán a Facebook-oldalán az Energiaügyi Minisztérium.

Azt írták, a zöldenergia termelés és tárolás további térnyerését hathatósan alapozzák meg az elmúlt években létrejött óriási napenergia-kapacitások. A naperőművek összes beépített teljesítménye tavalyelőtt ( mintegy 1100 megawatt) után tavaly is rekordmértékben, több mint 1600 megawattal nőtt Magyarországon. Háztartási méretű kiserőműből a 2030-ra várt 200 ezerhez képest már most több mint negyedmillió üzemel hazánkban - ismertették.

Kiemelték: a kormány a jelenleg futó Napenergia Plusz Programmal segíti a magyar családokat a zöldenergia hasznosításában. A tárolót is tartalmazó modern napelemes rendszerek telepítéséhez ingatlanonként akár 5 millió forint nyerhető el. A több mint 25 ezer jelentkező közül mintegy 3300-an már a vállalkozási szerződések kitöltésénél tartanak, és több mint 200 támogatási kérelem is beérkezett. A vállalatok egy önálló kiírásban igényelhettek állami hozzájárulást ipari energiatárolók létesítéséhez - hívták fel a figyelmet.

A bejegyzésben közölték: a két felhívásban összesen 137 milliárd forinttal támogatott fejlesztések elősegítik a klímavédelmi vállalások teljesítését, tehermentesítik az áramhálózatot. Emellett hozzájárulnak a zöldenergia arányának növeléséhez a nemzeti energiamixben, erősítik Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát. A magyar gazdaság jövője a zöldenergia - zárta Facebook-bejegyzését az Energiaügyi Minisztérium.

Címkék: napenergia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket