Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2016. Február 06. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Hamarosan nem lehet akármivel fűteni

Hamarosan nem lehet akármivel fűteni

Kormányrendelet szabályozná jövő év júliusától a magas kéntartalmú és alacsony fűtőértékű tüzelőanyagok értékesítését.

A kormány honlapján pénteken megjelent tervezet szerint csak engedéllyel rendelkező tüzelőberendezésben lehetne magas kéntartalmú és alacsony fűtőértékű szenet, lignitet felhasználni.

Az indoklás szerint a szennyezőanyag-kibocsátást - nemzetközi példákhoz hasonlóan - a nem engedélyköteles tüzelőberendezésekben használható tüzelőanyagok kéntartalmának korlátozására és minimális fűtőértékének előírására szolgáló jogszabály megalkotásával lehet csökkenteni.

A tüzelőanyagok fajlagos kéntartalmát és fűtőértékét méréssel, akkreditált laboratóriumban kell meghatározni. Amennyiben a fűtőanyag megfelel az előírásnak, azt szabadon forgalmazhatónak kell minősíteni.

A tervezet szerint a határértéknél magasabb kéntartalmú, illetve a limitnél alacsonyabb fűtőértékű szenet, lignitet csak engedéllyel rendelkező tüzelőberendezésben lehet elégetni, ezért csak az engedély birtokosa vásárolhat ilyen tüzelőanyagot. A kereskedésekben ezeket a fűtőanyagokat hatósági igazolvánnyal rendelkezők számára forgalmazható minősítéssel kell ellátni.

Az előírások a cégek mellett a magánszemélyekre, a lakásszövetkezetekre és a társasházakra is vonatkoznának. Azok betartását a piacfelügyeleti hatóság ellenőrizné.

A rendelet várhatóan jövő év július 1-jén lép hatályba, a tervezetet február 10-ig lehet véleményezni.

Címkék: fűtő, fűtés, kémény, kén

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket