Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Január 08. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közérdekű perek a devizaadósokért

Közérdekű perek a devizaadósokért

Közérdekű keresetekkel gyorsítaná fel a megkárosított devizaadósok banki pereit a nemrégiben kinevezett pénzügyi biztos. Doubravszky György a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy ehhez előbb törvénymódosításra van szükség. Ennek megszületése hosszabb idő, de addig is tehet javaslatokat a társhatóságoknak közérdekű kereset megindítására. Szerinte a devizahitelek hibás termékek, és a magyar igazságszolgáltatás próbája lesz, miként kezeli ezt a problémát.

A korábban a Hiteltársulás és a Webbank megalapítójaként ismertségre szert tevő Doubravszky György állítja, hivatala nem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének konkurenciája lesz. Mint mondta, nem is lehetne az, hiszen a két intézmény méretében nagyságrendi különbség van. A PSZÁF több mint ötszáz fős apparátussal bír, míg a biztosi hivatalban nyolc-tíz szakember dolgozik majd. Egyébként sem lenne jó, ha párhuzamosságok lennének a pénzügyi felügyelet és a biztosi hivatal működésében. A cél közös, ezért hiszem, hogy megtalálják majd annak módját, ahogy egymás munkáját segíteni tudják. A biztosi hivatalra elsősorban olyan szervezetként tekintek, amelyik állami jogosítványokat társít a civil megoldásokhoz.

Az Országgyűlés tavaly március 19-én fogadta el a devizaadósokat segítő árfolyamrögzítés új szabályait: eszerint a kedvezményt azok kérhetik, akik legfeljebb 20 millió forint kölcsönt igényeltek. A devizahitelesek öt évig, de legfeljebb 2017. június 30-áig élhetnének a rögzített árfolyammal, szándékukat pedig 2012 végéig jelezhették bankjuknál. A törvénymódosítást 319 képviselő szavazta meg, 9-en tartózkodtak: köztük nyolc Demokratikus Koalícióhoz tartozó politikus, illetve a szocialista Veres János. Az NGM szerint az érintettek 90 százalékán segít a törvény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket