Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Július 04. 12:08, kedd | Belföld
Forrás: mti

Még drágulnak az ingatlanok, de lassabban

Még drágulnak az ingatlanok, de lassabban

Lassult az áremelkedés üteme a lakáspiacon, az elmúlt egy évben országosan már csak egyszámjegyű volt az ingatlanárak növekedése - derül ki az ingatlan.com keddi, MTI-nek küldött féléves elemzéséből.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közleményben kifejti: országos átlagban a lakóingatlanok összesített négyzetméterára június végén 223 ezer forint volt, ami 8,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Tehát országosan már csak egyszámjegyű áremelkedésről van szó éves összevetésben, pedig a tavaly június végén mért 205 ezer forintos átlagos négyzetméterár még 18 százalékos drágulást jelentett az előző évhez képest.

Az elmúlt egy évben az olcsóbb lakások felé tolódott el a kereslet, ezt jelzi többek között az, hogy a panellakások kínálata 14 százalékkal csökkent, miközben a téglaépítésűeké nőtt - tette hozzá a szakértő.

Az országos átlagos 8,8 százalékos drágulás elsősorban a fővárosi és a megyei jogú városokban végbement áremelkedésnek köszönhető. Budapesten a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 473 ezer forintra, azaz 17 százalékkal emelkedett. A megyei jogú városokban 12,5 százalékkal 234 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. Visszafogottabb, 4 százalékos volt a drágulás a vidéki városokban, így az átlagos négyzetméterár itt 159 ezer forint. Eközben a községekben 3 százalékkal 97 ezer forintra mérséklődött az átlagár.

Balogh László szerint a lakáskeresők anyagi mozgástere az áremelkedésnél kisebb ütemben bővül, ezért nem csak az olcsóbb ingatlanok iránt nőtt a kereslet, de a hitelfelvételi hajlandóság is emelkedett. A jövőben az olcsó lakáshitelek válhatnak az ingatlanpiaci árnövekedés mozgatórugóivá, és arra lehet számítani, hogy a bankok közötti verseny egyre élesebbé válik, aminek nyertesei a hitelfelvevők lehetnek - tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket