Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Április 17. 07:30, kedd | Belföld
Forrás: mti

Megújult a lombkorona-tanösvény Ipolytarnócon

Megújult a lombkorona-tanösvény Ipolytarnócon

Újításokkal, egyedi élményelemekkel bővítette az Ipolytarnóci Ősmaradványok turisztikai kínálatát a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a 2018-as szezonra:

megújult a lombkorona-tanösvény és hologramos vetítésen elevenednek meg az ősállatok az ősi lábnyomoknál - tájékoztatta az MTI-t a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációs és ökoturisztikai osztályának vezetője.
Nagy Júlia közölte: április végén új nyomvonalon, új élményelemekkel nyílik meg újra a lombkorona-tanösvény.

A fák lombjai között végigfutó sétány az elmúlt hetekben új tartószerkezetet kapott, ennek megfelelően a nyomvonala is módosult, így nagyobb lehetőségeket kínál a terület természeti értékeinek felfedezésére - tette hozzá.

Fejlesztették az őslények bemutatását szolgáló technológiát is. Mint Nagy Júlia elmondta, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen az egyik leglátványosabb program mindig is a geológiai tanösvénylátogatás végén várta a vendégeket, de míg eddig a programot egy 3D-s vetítés zárta, ahol egyenként bemutatták azokat az állatokat, amelyek lábnyomai láthatóak, a 2018-as év újdonsága a lábnyomos részen lévő bemutató megújítása.

Az új hologramos animáció segítségével az állatokat életnagyságban mutatják be ott, ahol a vulkáni katasztrófa idején éltek; az új technológia lehetőséget biztosít arra, hogy a sok száz lábnyom "gazdái" jobban beazonosíthatóak legyenek, az életnagyságú animáció pedig segít, hogy jobban el tudjuk képzelni a mozgásukat, viselkedésüket - ismertette.

Az osztályvezető kitért rá, hogy egy korábbi fejlesztésnek köszönhetően mobil applikáción is elérhető tanösvényhálózat: 2017 őszén jelent meg az Android és IOS app store-ok kínálatában a GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazás, melynek segítségével okostelefonos tájékoztatórendszert alakítottak ki a területen úgy, hogy az applikáció offline is használható legyen, mivel a közvetlenül a magyar-szlovák határon lévő ipolytarnóci őslényparkban sem a magyarországi, sem a szlovák hálózatok nem elérhetőek.

Az alkalmazás telefonokra, tabletekre letölthető térképszelvényeket, és egyenként letölthető túraútvonalakat kínál. A keretprogram lehetőséget biztosít arra is, hogy a vendégek a túra közben fotókat, feljegyzéseket, vagy akár videókat készítsenek anélkül, hogy kilépnének az alkalmazásból, ezeket aztán a saját élménytárban tárolhatják, vagy akár az útvonalat is bemutató élménytúraként megoszthatnak a közösségi csatornákon is.

Az osztályvezető hangsúlyozta, hogy ez a technika nem csak az Ipolytarnóci Ősmaradványok felfedezéséhez nyújt hasznos segítséget, több nógrádi tanösvény túravezetője is elérhető már az alkalmazásban.

A cél az, hogy a Novohrad-Nógrád Geopark egyik legfontosabb bemutatóhelyeként a határon átnyúló geopark teljes turisztikai kínálatát bemutassák Ipolytarnócon, több napos geoturisztikai élménycsomagot kínálva a Nógrád megyébe látogató vendégeknek - tette hozzá.

Ipolytarnóc élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, egyben ez tette lehetővé, hogy az ősi maradványok évmilliókat vészelhessenek át. Itt találták meg a világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, a gerincesek között orrszarvúak, medvekutya, őz- és szarvasfélék, illetve madarak iszapba kövült nyomait. Négy éve újabb leletek kerültek elő, amelyek azt tanúsítják, hogy a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények is éltek 17-18 millió évvel ezelőtt az Ősvilági Pompejinek is nevezett területen.

Fotó: osmaradvanyok.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket