Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Június 05. 18:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

NGM: jóval az unió átlaga felett teljesített a magyar gazdaság az első negyedévben

NGM: jóval az unió átlaga felett teljesített a magyar gazdaság az első negyedévben

A magyar gazdaság 3,5 százalékkal növekedett az első negyedévben éves összevetésben, amivel jóval az Európai Unió 1,4 százalék körüli átlaga felett teljesített.

Kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatait a hazai össztermék (GDP) alakulásáról.

A statisztikai hivatal adatai szerint a feldolgozóiparban 8,0 százalékkal nőtt a hozzáadott érték a tavalyi első negyedévhez képest, az építőiparban 9,2 százalékos volt a növekedés, míg a mezőgazdaság teljesítménye 11,6 százalékkal visszaesett. A háztartások fogyasztási kiadásai 2,7 százalékkal nőttek, a beruházások viszont 6,7 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól a KSH jelentése szerint.

Az NGM közleményében kiemelte: utoljára 2006 elején bővült az idei első negyedéves adatnál gyorsabban a fogyasztás. A kedvező 2,7 százalék növekedéshez a minisztérium értékelése szerint a visszafogott inflációs környezet, a kormány devizahiteleseket mentő intézkedései, valamint az emelkedő reáljövedelmek és foglalkoztatás - az, hogy 80 ezerrel többen dolgoznak - egyaránt hozzájárult - sorolta az NGM.

A minisztérium szerint tartható a konvergenciaprogramban vázolt idei 3,1 százalékos növekedési prognózis. A magyar gazdaság 2013 óta egy egészségesebb és kiegyensúlyozottabb növekedési szerkezetet mutat - olvasható a tárca közleményében.

Címkék: magyar gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket