Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Január 27. 14:23, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tovább mélyült a gépjármű-finanszírozás válsága

Tovább mélyült a gépjármű-finanszírozás válsága

A legfrissebb lízingpiaci adatok alapján tavaly tovább romlottak, így 100 milliárd forint alá csúszva évtizedes negatív rekordot döntöttek a lakossági gépjármű-finanszírozási piac eredményei.

A Lombard Lízing Csoport szakértője szerint a csökkenés közvetlen hátterében a használtautó-finanszírozási piac tavalyi, összesen 21 százalékos, az év második felében egyre gyorsuló visszaesése áll.

Az új autók finanszírozásában szinte egyáltalán nem történt elmozdulás 2010-hez képest. A flottafinanszírozásban bővülés volt tapasztalható; a kihelyezések 2011-ben 27 százalékkal nőttek, 34 százalékra emelve a szegmens súlyát a gépjármű-finanszírozáson belül. Míg a flottában rejlő növekedési potenciál várhatóan idén is felfelé húzza a piacot, a lakossági gépjármű-finanszírozás kilátásaiban egyelőre nem látszik érdemi változás.

A lakossági gépjármű-finanszírozási piac válsága 2011-ben tovább mélyült, miközben az ügyfelek hitelfelvételi kedve nem mozdult el a mélypontról, sőt, a korábbi évekhez képest tovább csökkent. A szektor összes kihelyezése az elmúlt 10 év óta tavaly csúszott először 100 milliárd forint alá (96,72 milliárd). Ez tíz százalékot meghaladó csökkenés 2010-hez viszonyítva, míg közel 85 százalékos csökkenést jelent a válságot megelőző utolsó „békeévhez”, 2008-hoz képest.

Az előző évihez képest csökkenő kihelyezésért egyértelműen a használtautó-szegmens 21 százalékos szűkülése a felelős, míg az új autók finanszírozása gyakorlatilag az előző év szintjén maradt. A finanszírozott darabszám tekintetében a volumen enyhén csökkent, míg kihelyezésben – vélhetően az évközben megemelkedett gépjárműárak miatt – kismértékű, 4 százalékos emelkedés történt.

„Ha az utóbbi két évet folyamatában, a negyedéves számok alapján vizsgáljuk, világosan kirajzolódik: a használtautó-finanszírozás 2010 év elejétől kezdve trendszerűen csökken, de a negatív változás csak 2011 harmadik és negyedik negyedévében válik igazán szembeszökővé” – elemzi a helyzetet Anderle Ádám, a Lombard Lízing Csoport Igazgatóságának tagja. „Jól mutatja a tendenciát a volumen is, amely 2011 negyedik negyedévére a 2010. év első negyedévében mértnek gyakorlatilag a felére esett vissza.”

A szektoron belül a flottafinanszírozók pozitív eredményt produkáltak. Míg a lakossági gépjármű-finanszírozás továbbra is mély recesszióban van, a flottafinanszírozás piacán 2011-ben a kihelyezések 27 százalékkal nőttek. A flottafinanszírozás súlyának jelentős növekedését jól mutatja, hogy míg 2008-ban a teljes gépjármű-finanszírozási szektoron belül a flotta aránya alig érte el a 10 százalékot, ez az arány az elmúlt évben már 34 százalék volt.

A Lombard szakértőjének meglátása szerint a 2010-es év során a gépjármű-finanszírozásban bevezetett – az önerőhöz, a futamidőhöz és a devizafinanszírozáshoz kapcsolódó – jogszabályváltozások következtében 2011-ben a gépjármű-finanszírozás jól szabályozott keretek között, továbbra is erős verseny közepette, de moderált kockázatvállalás mellett folyt. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy 2011 a gépjármű-finanszírozási piacon a forintalapú hitelek éve volt: a svájci frank-alapú finanszírozás gyakorlatilag eltűnt a piacról, az euróalapú finanszírozás aránya pedig 20 százalék alá csökkent.

A 2012 elejétől életbe lépett szabályozások eredményeképpen az év nagy slágere a nyíltvégű pénzügyi lízing konstrukció lehet. Az áfa-törvény változása következtében ugyanis a nyíltvégű lízing havi díjainak áfa-tartalma 2012. január 1-től kezdődően levonhatóvá vált. Anderle Ádám szerint, ez a változás – különösen, ha a makrokörnyezet pozitív változásaival párosul – várhatóan felgyorsítja a vállalkozások autócseréit, felfelé húzva mind az értékesítést, mind a finanszírozást. Ez utóbbit már csak azért is, mert az áfa-előny kizárólag finanszírozás esetében érvényesíthető, készpénzes vásárlás során nem.

A lakosság gépjármű-vásárlási, és ehhez kapcsolódó hitelfelvételi kedve azonban még mindig mélyponton van; a 2011 utolsó két negyedévében tapasztalt további csökkenést figyelembe véve pedig egyelőre a kilátások sem javultak. „A piac folyamatos szűkülése, az ezzel járó, több éve tartó átrendeződés és a lízingcégeket is sújtó különadó ellenére a Lombard a lakossági gépjármű-finanszírozási piacon 2011-ben is megőrizte vezető pozícióját, sőt, a használtautó-piaci részesedése továbbra is 20 százalék feletti” – mutat rá Anderle Ádám, a Lombard Igazgatóságának tagja. „Ahhoz azonban, hogy ebben a szegmensben kézzelfogható növekedés induljon el, a háztartások jövőbeli kilátásaiban a 2012-es év folyamán érdemi változásnak kell bekövetkeznie, melynek hatására a lakosság pénzügyi döntései a jelenlegi adósságtörlesztő és megtakarítási pályáról a nagyobb fogyasztás irányába mozdulhatnak el.”

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket