Hírek
2019. Március 06. 07:17, szerda |
Belföld
Forrás: mti - fotók: gourmetfesztival.hu
A paprika, a sercli és a sör az idei Gourmet Fesztivál kiemelt témái

A több mint 50 éttermet felvonultató rendezvényen a két Michelin-csillagos Konstantin Filippou mellett a koreai, az orosz és az albán konyha neves képviselői és egy olasz pezsgőház is bemutatkozik.
A hazai gasztronómia legjobbjainak bemutatását célul kitűző rendezvényen immár kilencedszer találkozhatnak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómiáért rajongók május 16-19. között a Millenáris Parkban - idézték fel az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben a szervezők.
Az előző két évhez hasonlóan a Gourmet Fesztivál idén is kulcsszavakat jelölt ki, amelyekről kedvére asszociálhat a több mint 50 kiállító étterem csapata, miközben konyhájuk bevett kínálatából is elhozzák kedvenc fogásaikat és külön a fesztiválra kitalált ételeiket.
A serclinek (kenyérvégnek) a régi magyar konyhától az olaszon át a franciáig óriási a kultusza, és rengeteg példa van a felhasználására a népi konyhákban, a paprika pedig hagyományosan a magyar konyha egyik alapfűszere, ennek ellenére az utóbbi időkben a hazai gasztronómia nem törődött eleget innovatív felhasználásával.
A harmadik téma, a sör nem csupán pácok, raguk, szószok lehetséges alapanyagaként jelenik meg, de a kiállítók között is kiemelt szerepet kap: a belga és cseh klasszikusok mellett a legjobb hazai kisüzemi sörök is csapra kerülnek majd - ígérik a szervezők.
Mint közölték, a gasztronómia rajongóinak legnagyobb közép-európai ünnepén ezúttal is számos kiemelkedő magyar és külföldi séf ad exkluzív vacsorát: az osztrák és mediterrán konyhát vegyítő, kétcsillagos bécsi Konstantin Filippou fúziós ízeit, az egycsillagos szöuli Li Dzsong-kuk évtizedekig érlelt szószait és marinádjait, Iván és Szergej Berezuckij, a moszkvai Twins Garden ikerpár séfjei pedig hatalmas hazájuk számtalan kreatívan feldolgozott alapanyagát hozzák el a Millenárisra.
A Gourmet Fesztiválra érkezik az egyik legelismertebb olasz pezsgőház, a trentói Ferrari is, amelynek válogatott tételeihez a napokban Magyarország legjobbjának választott Stand éttermet jegyző Széll Tamás és Szulló Szabina főz ebédmenüt.
A színpadon mutatkozik be az albán Bledar Kola, aki a világ egyik vezető éttermeként számon tartott koppenhágai Nomában gyűjtött inspirációt ahhoz, hogy hazája egyszerre balkáni és mediterrán hagyományait újraértelmezze, és ott lesz a Gourmet Fesztiválon Max Stiegl is, aki a Fertő-tó melletti éttermében újítja meg Burgenland konyháját belsőségekkel és gőzgombócokkal.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 05. 20:27, szombat | Belföld
MÁV-csoport: további vonalakon bővül az éjszakai közlekedés a metrók üzemidő-bővítéséhez kapcsolódva
A MÁV-csoport több vasútvonalon új járatokat indít, illetve módosítja a menetrendet, szombattól bővíti az éjszakai szolgáltatást.
2025. Július 05. 14:10, szombat | Belföld
NGM: a magyar üzemanyagárak a háborús feszültség ellenére továbbra is kedvezőbben alakulnak a szomszédos országokhoz képest
Az izraeli-iráni konfliktus lezárultával, az átmeneti megugrást követően a hazai és szomszédos üzemanyagárak is csökkenni kezdtek;
2025. Július 05. 11:02, szombat | Belföld
Axiom-4 - Kapu Tibor: egy csoda részese vagyok
Isteni élmény volt részese lenni a Grace űrhajó felbocsátásának, és az azóta eltelt valamennyi nap egy csoda, beleértve azt is, amikor először megpillantottuk a Földet
2025. Július 04. 18:39, péntek | Belföld
Orbán Balázs: indul az ukrán bosszúhadjárat amiatt, hogy Magyarország nem támogatja Ukrajna EU-csatlakozását
Indul az ukrán bosszúhadjárat amiatt, hogy hazánk nem támogatja Ukrajna EU-csatlakozását - jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója csütörtökön Facebook-oldalán